Com que no es publica un llibre tots els dies (per molt menor que siga) copie la notícia que ha eixit a Pàgina 26:
Baydal presenta un llibre sobre els orígens de Beniparrell i els seus senyors feudals a l'edat mitjana
Dissabte, 27 setembre de 2008
Fins ara era ben poc el que se sabia sobre els primers segles de vida de Beniparrell. Per això, coincidint amb el 750 aniversari de la concessió de la senyoria de Beniparrell a Arnau de Romaní, l'Ajuntament ha editat un llibre amb dades inèdites sobre els primers senyors feudals de la localitat. L'acte va tindre lloc en el marc de les Primeres Jornades d'Història Local, en les quals va participar Jesús Emilio Hernández, cronista oficial d'Albal, que va parlar sobre les relacions històriques entre ambdues poblacions veïnes. També Manuel Vicent Febrer, cronista d'Alcàsser i conegut historiador de l'Horta Sud, va parlar de les dades que es coneixen sobre la població de Beniparrell a segle XV, anunciant al nombrós públic assistent que Beniparrell va estar despoblat i abandonat des de mitjans del segle XV fins a principis del XVIII.
Finalment va intervindre l'autor del llibre, Vicent Baydal, el qual va resumir breument la història de la família Escrivà de Romaní i la seua relació històrica amb Beniparrell com a senyors feudals de la localitat. L'autor de «La senyoria de Beniparrell: Dels Romaní als Escrivà de Romaní (1258-1426)» ha transcrit tota la documentació medieval referent a Beniparrell que ha localitzat a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, posant-la així a l'abast d'altres historiadors que vulguen incidir en la història de Beniparrell en el futur. A més, Baydal ha fet un recorregut per la història de la senyoria, documentant les nombroses vendes que d'ella es van realitzar en època medieval, parant especial atenció a la formació de la família Escrivà de Romaní, els quals van posseir la localitat des del segle XV fins a la desaparició del feudalisme al segle XIX.
Aprofite també per a penjar el llibre en la xarxa en tres arxius .pdf que conformen l'estudi tal i com s'ha publicat, amb la mateixa maquetació (que no és cosa meua) i amb la mateixa numeració de pàgines, és a dir, que els .pdf es poden citar com si fóren el llibre, ja que hi corresponen plenament:
PS: Els arxius es poden descarregar des dels enllaços corresponents, simplement registrant-vos de forma lliure a Scribd.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada