Jaume I, a la recerca del rostre i les gestes del rei

Frederic Aparisi Romero
Sota aquest títol, Josep Gisbert ens proposa un viatge cap al nord per tal de cercar l'art del temps de Jaume I. L'acte que avui ressenyem tingué lloc el passat divendres 3 d'octubre, dia de Francesc de Borja, duc de Gandia, a la casa de cultura de la Font d'En Carròs. En gairebé una hora, l'arqueòleg de Dénia ens presenta un seguit d'imatges del segle XIII produïdes en els territoris peninsulars de la Corona d'Aragó.

Gisbert va escorcollar monestirs, esglésies i casals, observant amb atenció capitells, pintures murals i escultures que li proporcionaren una iconografia més fidedigna del temps de Jaume I. En efecte, el conferenciant assenyalà la forta contrapossició existent entre la cura dels estudiosos del monarca i la mancança de zel en les il·lustracions i les iconogràfies que a ell fan referència. Una mancança que té en el cas del cartell anunciador del 800 aniversari de la Generalitat Valenciana el seu exemple més cridaner, quin sentit té el nom de Jaume I al costat d'una armadura del segle XV? Així no es poden fer les coses. Afortunadament, però, el treball de Gisbert ens apropa una mica més i millor a la imatge del nostre monarca.

De la mateixa manera que les exposicions roden per diferents seus, ara també les conferències. Aquesta conferència que tingué lloc a la Font d'En Carròs, també es realitzarà a:
* Real de Gandia, dimecres 8 a les 20h. , al Llar parroquial.
* Palma de Gandia, divendres 10, a les 21.30h., a la Casa de Cultura.