Un curs de Yale sobre l'alta edat mitjana

Grup Harca
L'any passat la Universitat nord-americana de Yale va emprendre una iniciativa per a oferir en la xarxa, de forma gratuïta, difusió del coneixement i materials didàctics. I ho va fer en forma de cursos d'iniciació impartits per professors de reconegut prestigi que van ser enregistrats en vídeo i pujats a Internet a través de Youtube i altres mitjans, sota una llicència estàndard de Creative Commons. La diversitat temàtica és molt amplia, i nosaltres us recomanem especialment els oferts pel departament d'Història que abasteixen un àmbit geogràfic i cronològic ample des de l'edat mitjana a l'actualitat en tots els continents.

Si sou un curiós de la història podeu iniciar-vos perfectament en qualsevol dels temes tractats. Si sou un estudiant d'història podeu fer-los servir per a ampliar els vostres coneixements. I si sou un professor podeu fer-ne servir algun a classe, o enviar els enllaços als vostre alumnes perquè els vegen a casa i emprar-los com a material didàctic. A més, existeix la possibilitat de posar-hi subtítols en anglés, si teniu dificultat per a entendre bé aquesta llengua de forma oral. Youtube ofereix, fins i tot, la possibilitat de traduir-los de forma automàtica al valencià, al castellà o a qualsevol altra llengua que vulgueu, i encara que la traducció no és perfecta, és suficient per a entendre el significat general del curs.

Nosaltres, per la nostra banda, us oferim ara directament els vídeos del curs que més s'aproxima a la temàtica del nostre blog: L'alta edat mitjana, 284-1000, impartit pel professor Paul Freedman, de l'esmentada universitat.

Abstract: En aquest curs es tracten els principals esdeveniments de la història política, social i religiosa d'Europa occidental a partir de l'adhesió de Dioclecià fins a la transformació feudal. Entre els temes tractats s'inclouen la conversió d'Europa al cristianisme, la caiguda de l'Imperi Romà, el sorgiment de l'Islam i els àrabs, l'edat Obscura, Carlemany i el renaixement carolingi, i les invasions vikingues i hongareses.

Classe 1 – Presentació del curs: La grandesa de Roma i la primera crisiClasse 2 – La crisi del segle III i la reforma de DiocleciàClasse 3 – Constantí i l'Església primitivaClasse 4 – L'Imperi Romà CristiàClasse 5 – Confessions de Sant AgustíClasse 6 – La transformació de l'Imperi RomàClasse 7 – Els regnes bàrbarsClasse 8 – Supervivència a l'OrientClasse 9 – El regnat de JustiniàClasse 10 – Clodoveu i els FrancsClasse 11 – La societat francaClasse 12 – Britània i IrlandaClasse 13 – MonacatClasse 14 – Mahoma i les conquestes àrabsClasse 15 – Conquestes islàmiques i guerra civilClasse 16 – L'esplendor de l'època abasíClasse 17 – El segle VII crucialClasse 18 – L'esplendor de BizanciClasse 19 – CarlemanyClasse 20 – Els intel·lectuals i la cort de CarlemanyClasse 21 – La crisi dels carolingisClasse 22 – Víkings i la perspectiva europea de l'any 1000


1 comentaris:

Senyorsunyer ha dit...

Genial! N'haurem de treure profit! Gràcies!