Alfons el Magnànim. Una passió mediterrània

Vicent Baydal
No sé si heu vist el documental de Canal 9 "Alfons el Magnànim. Una passió mediterrània". En primer lloc, he de dir que estos formats -com el que ja van fer de Jaume I- m'agraden: es fan entretinguts, difonen la "curiositat històrica" i fins i tot poden picar el cuquet d'algun jove. Ara bé, caldria una miqueta més de base historiogràfica, no?

Jo calfant-me el cap per intentar entendre les raons de fons de l'expansió mediterrània dels reis de la Corona d'Aragó, que bastiren una maquinària militar i fiscal permanent de primer ordre, amb la conseqüent subjugació d'amplis grups socials, i resulta que tot es redueix a: la "passió mediterrània" del monarca, les seues "aventures mediterrànies", la seua "enyorança", el seu "poder de seducció", etc.

I el mateix si parlem de la col·laboració dels grups dirigents de cada regne: el monarca "preferia" València a Barcelona, hi havia "sintonia" i "adhesió" de la ciutat, una "aliança natural", etc. Tot plegat, acabem dient sempre el mateix de tots els reis commemorats: impulsà el nostre desenvolupament econòmic, polític i social. Si algun dia li toca a Pere el Gran o al Cerimoniós, farem igual: sí, unes quantes guerres, però tot creixement i glòria.

En qualsevol cas, és divulgació massiva, en prime time i de 30 minuts. Millor això que res.