En primer lloc la professora Ana Delgado, especialista en la colonització fenícia del sud de la península ibèrica, ha fet un repàs al propi procés de naixement del llibre a través de les Jornades i ha ressaltat la importància de la seua perspectiva innovadora en l'àmbit de la historiografia hispànica. Tot i que el llibre, a banda d'una breu introducció, no inclou cap article de reflexió global sobre la utilització diversa del concepte de colonialisme en les diferents èpoques històriques per part de la historiografia, la sola lectura conjunta de l'ús que en fan els arqueòlegs que treballen l'antiguitat, certs medievalistes o els modernistes i contemporaneistes, promou el debat i l'afinació de perspectives d'una manera que seria impossible si ens limitàrem a consultar els autors de les nostres pròpies especialitzacions historiogràfiques. Amb la seua lectura, potser els d'antiga palesaran que el seu concepte de colonialisme és realment divers a l'emprat en èpoques posteriors, els de moderna i contemporània que el "seu" colonialisme té uns orígens medievals ben identificables, i els medievalistes que en èpoques posteriors han existit pràctiques colonials de vegades molt similars a les que nosaltres mateixos treballem.
A continuació, seguint amb la presentació del llibre, Glòria Cano -l'altra editora- ha insistit en la diversitat de perspectives i la necessitat de noves i profundes investigacions que comporta la dedicació a les històries colonials, tot donant donat pas al seu propi director de tesi, el professor filipí Reynaldo Ileto, de la Universitat de Singapur, un dels pioners dels "estudis subalterns" amb el seu llibre Pasyon and revolution: Popular movements in the Philippines, 1840-1910 (1979). Fetes unes interessants reflexions sobre els usos ideològicament perversos de la història i també sobre la concepció d'orientalisme encunyada per Edward Said, s'ha donat peu a un breu debat en què novament ha destacat Ileto, bo i remarcant que no ens han d'importar els nous corrents historiogràfics que ataquen les perspectives crítiques amb el colonialisme i la dominació, sinó que hem de tractar de transformar les historiografies pròpies a través dels nostres treballs i posicionaments.
En eixe sentit, un investigador de cada època dels que vam organitzat les Jornades farem una ressenya del llibre des de la nostra pròpia perspectiva; per continuar amb el debat i l'afinació de perspectives... Potser, a més a més, també es faça una presentació a la Universitat de València. Pagaria la pena.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada