Crèdit, justícia i societat camperola: Entrevista a Phillipp Schofield
Frederic Aparisi Romero
Aprofitant el col·loqui internacional Crisis a l'edat mitjana: models, explicacions i representacions, que va tenir lloc a la Universitat de Lleida fa uns mesos i que ja en Harca tinguerem oportunitat de comentar ací, entrevistàrem Phillipp R. Schofield, professor d’història medieval de la Universitat d’Aberystwyth. Sens dubte, els seus vincles amb la Universitat de Girona i amb la de València, però també amb investigadors d’altres universitats, fan d’ell, crec, l’historiador anglés amb major influència, si més no, sobre la historiografia de la Corona d’Aragó en aquests moments.
La singularitat de Schofield és que, a diferència d’altres historiadors britànics, no només coneix bé la seua pròpia historiografia, sinó que també coneix en profunditat la historiografia francesa, fet que ofereix més elements per a la discussió. En l’entrevista tractem temes que han estat centrals en la recerca de Schofield, com són el mercat del crèdit i la jerarquització de la comunitat camperola. Per acabar, la pregunta de rigor sobre la funció de l’historiador/a en els nostres dies.
Publicat per
Frederic Aparisi Romero
Etiquetes:
Anglaterra,
Crèdit,
Crisi econòmica,
Debats historiogràfics,
Elits rurals,
Entrevistes,
FA,
Història econòmica,
Phillipp Schofield
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
Tant l'entrevista com els temes que treballa i els mètodes que empra Phillipp Schofield són molt interessants, però, d'altra banda, pense que la seua influència sobre el medievalisme valencià és encara incipient. Desgraciadament, encara ens costa ampliar el nostre abast i tractar de fer les comparacions pertinents amb altres societats i historiografies europees; a més a més, fins el moment hem estat un medievalisme eminentment francòfil.
En tot cas, si parlem dels referents anglosaxons no m'agradaria deixar d'esmentar l'obra de Robert Bartlett i de Christopher Wickham, que, si més no amb algunes de les seues monografies, han tingut una forta influència en les investigacions i perspectives d'una part important dels medievalistes valencians.
Abans que res disculpeu l'ortografia, pero es el que tenen els teclats britanics.
Dit aixo, certament Barlett ha estat un referent a la historiografia valenciana. De fet, Harca n'es un bon exemple. Wickham no ho tinc tant clar, despres d'algunes converses amb la gent de Valencia.
Ara, la relacio, potser influencia siga massa forta la paraula, d'Schofield amb la historiografia no sols valenciana sino tb catalana va mes enlla, crec, de les tematiques i metodologies que ell empra. Per exemple, la seua condicio de'editor de "Continuity and change". A ningu de per aci resulta estrany la meua presencia. De fet, gairebe tots es pensaven que era de Barcelona o Girona.
Estic d'acord que el medievalisme valencia, i mes encara el catala, han estat basicament francofils. I en aquest sentit, Schofield va arribar a Valencia i Girona mitjansant (sorry) congressos a Fransa :(
La francofilia, pero, crec que s'ha esgotada, si no ho estava ja.
Publica un comentari a l'entrada