Bones vacances. Un balanç del 2009-2010

Grup Harca
L'aqüeducte d'Alpont, símbol harquià de la transmissió del coneixement

Cloem una bona temporada per als membres d'Harca, el grup d'investigació i reflexió sobre la història medieval conformat per alguns joves medievalistes valencians que encetàrem aquest il·lusionant projecte fa més d'un any i mig. Al llarg del darrer curs hem col·laborat en la publicació de diversos llibres, alguns d'abast destacat, com ara la col·lecció documental d'Hug de Cardona, la traducció al japonés del Llibre dels fets o l'estudi de l'orde del Temple al hinterland de la València dos-centista. Així mateix, hem ampliat intercanvis arreu de l'Estat espanyol, ja siga en congressos i seminaris de Madrid, Barcelona, Girona, Lorca, Terol, València o Sevilla, al temps que hem encetat la nostra experiència internacional mitjançant les nostres intervencions al 12th Annual Mediterranean Studies Congress celebrat a Càller i al XVth World Economic History Congress, que tingué lloc a Utrecht. Finalment, El blog d'Harca ha pres volada i s'ha consolidat en el món cibernètic gràcies a la constància en la publicació de posts -64 en 11 mesos-, l'atent seguiment dels nostres amics de Facebook -270- i la col·laboració desinteressada de pàgines com Medieval Iberia, a la qual volem agrair des d'ací que ens haja obert les portes de la historiografia internacional.

No debades vora el 20% dels lectors que visiten aquest blog -d'una mitjana de més de 1.000 pàgines vistes mensuals- provenen del Regne Unit, els Estats Units, Itàlia o França. Entre la resta de visitants destaquen els nostres fidels seguidors de Blogger, Google Reader i NetworkedBlogs -55 en total-, els lectors ocasionals i, finalment, aquells que arriben a través de les cerques més diverses realitzades mitjançant Google i altres cercadors d'internet. En aquest sentit, és normal que El blog d'Harca s'haja convertit en punt de trobada d'aquells que busquen informació sobre les diverses matèries historiogràfiques que hem tractat, de manera que han arribat fins ací cercant, per exemple: "feudalisme debat historiogràfic", "pobla ifach", "Jaume II arxiu Gandia", "seminaris història medieval", "ceràmica medieval", "curso especialización Valldigna, "IUHJVV", "monuments Corona Aragó", "tomba rei Pere", "medievalisme valencià", "llibre dels fets", "pesca medieval", "artesans edat mitjana", "séquies València", "berbers", "medina elvira", "Ausiàs Gandia", etc.

Tanmateix, també hi ha hagut gent que haurà vist frustrades les seues intencions informatives en entrar al blog, ja que no haurà trobat allò que cercava, per exemple: "Com arribar a Guedelon", "crit gracia terra es xativa", "del roig al blau", "aprendre a comptar", "jaume I tingué molts fills", "palla", "receptes balears", "apartheid Sudàfrica", "jugades de Karpov", "pactes a la Generalitat", etc. Ja se sap que el món de Google és inescrutable i et pots trobar amb qualsevol cosa. Els que no anaren gens desencaminats, però, foren la munió d'alumnes -sembla que de la Universitat de Barcelona- que reberen l'encàrrec de fer una ressenya del llibre de Carlo Maria Cipolla Qui va arrencar les reixes a Monte Lupo? En conseqüència, arribaren en massa al nostre post disponible sobre la qüestió (ja sabreu, benvolguts alumnes, que sempre és més rendible llegir el llibre i fer-ne una valoració pròpia...). En qualsevol cas, d'altra banda, l'altre gran hit de la temporada va ser la publicació del documental When the Moors ruled in Europe, ja que, gràcies a la difusió que el filòleg Jesús de Prado va fer entre els membres de la Sociedad Española de Estudios Árabes, el post superà la barrera de les 400 visites.

Així mateix, aquest blog també ha esdevingut parada obligatòria per a aquells que buscaven notícies no només sobre qualsevol dels cincs membres del Grup Harca, sinó també sobre la gran quantitat de doctorands, professors i catedràtics que han estat esmentats en aquestes pàgines: Salvador Ferrando, Noelia Rangel, Kilian Cuerda, David Mascarell, Dominique Aviñó, Antoni Furió, Ferran Garcia-Oliver, Enric Guinot, Josep Torró, Jordi Bolós, David Igual, Antoni Riera, Josep Maria Salrach, Antonio Malpica, Miquel Barceló, Carlos Laliena, Eduardo Manzano, Pere Benito, Flocel Sabaté, Julio Valdeón, Pierre Guichard, Thomas Glick, James Casey, Franco Franceschi, Stefano Cingolani, Giulano Pinto, Mathieu Arnoux, Christopher Dyer, etc. I en relació amb alguns d'aquests noms, hem d'agrair la predisposició voluntariosa de tots els investigadors que hem abordat fins el moment per tal de confeccionar una de les seccions més ben rebudes i esperades del blog: Les entrevistes d'Harca. De moment, mentre algunes mauren encara al celler fins a editar-les en propers post, n'hem publicat 12, entre les quals destaquen -per nombre de visitants- les realitzades a Pierre Guichard, James Casey, Antoni Furió i Antoni Riera, que superen les 300 visualitzacions. A més, en el cas de l'entrevista a Carlos Laliena fins i tot va aparéixer publicada recentment al web Arqueología Medieval.

Tot plegat, cloem el curs amb un balanç intern positiu. Alguns a punt de llegir la tesi doctoral, d'altres continuant les recerques, i tots amb reptes conjunts per davant. Les ganes de continuar aprenent, patint i gaudint d'aquest medievalisme historiogràfic del qual tractem de formar part continuen, doncs, intactes. Esperem que vosaltres -cadascun des de la seua posició i des del seu punt de vista- també continueu avançant en els vostres projectes particulars i col·lectius. Tots n'eixirem guanyant. Mentrimentres, a l'aguait de noves conquestes, només ens queda desitjar-vos un bon mes d'agost, durant el qual nosaltres farem vacança de blog. Ens veiem al setembre!