Entre la integració i la segregació

Frederic Aparisi Romero
El proper 22 d’octubre tindrà lloc a Alacant el seminari “Entre la integració i la segregació: mecanismes d’exclusió, negociació i promoció en les societats baixmedievals” que reuneix els principals investigadors sobre el tema procedents del País Valencià, Andalusia, Múrcia i Castella la Manxa. Malgrat que no s’indica en el títol, l’encontre es caracteritza pel seu escenari urbà i una perspectiva comercial. El format resulta força interessant, ja que el fet de concentrar l’activitat científica en un sol dia permet l’assistència de públic forà, sense que això supose un sangria important, al temps que afavoreix els debats i la discussió entre els assistents. Malauradament, els sistemes de comunicacions, especialment el ferrocarril, al País Valencià i encara a la resta de l’Estat, dificulten la periodicitat d’aquests encontres en els quals es reuneixen experts de diferents indrets en unes poques hores. Cal, però, no resignar-se i fomentar i esperonar seminaris com aquest, més encara quan la seua organització i coordinació està a càrrec de joves col·legues, com ara en aquest cas els companys del Departament d'Història medieval, Història moderna i Ciències i tècniques historiogràfiques de la Universitat d'Alacant.

3 comentaris:

Wallada ha dit...

pareix força interessant dit seminari i malgrat la perodicitat no és la que molts volem, un dia pot suposar una fita important per al medievaslisme. malgrat apuntes una malaurada xarxa de ferrocarril, crec que és una opinió més. pel que respecta a la meua, la xarxa de ferrocarrils és més que suficient tenint un corredor mediterrani molt be comunicat i castella gaudeix de la mateixa freqüència de comunicació amb les costes del nostre territori. crec que no cal apuntar a les comunicacions, i més avui dia, sinó que més bé pot respondre a una premissa d'organització i treball en equip entre historiadors

Frederic Aparisi Romero ha dit...

Per descomptat, la clau de volta d'aquesta q¨uestio es la voluntat de treball en equip entre els historiadors. Tambe es cert, pero, almenys al Pais Valencia les comunicacions son nefastes. No es aquest el lloc per a fer un debat sobre la xarxa de comunicacions al nostre pais pero un corredor mediterrani "molt be comunicat" es aquell que no disposa d'una linea ferroviaria entre les principals ciutats per la costa.
L'origen d'aquesta reflexio esta en un seminari que ferem a Girona entre els becaris de Valencia i els d'aquesta ciutat i al qual assistiren els col·legues de Barcelona. Aixo em va sorprendre gratament perque a mes de la voluntat d'assistir disposaven dels mitjans per a fer-ho.
Si els de Valencia volem anar a aquest seminari d'alacant s'haurem de cascar 2 o 3hores en cotxe.

Wallada ha dit...

gràcies per la teua resposta. el punt en comú que tenim és la qüestió de l'organització. no tots n'estem contents però si ens quedem de braços creuats no podem anar més enllà del que la mirada ens deixa vore. per això la nova tasca de vosaltres els "nous" medievalistes, a banda d'introducció de nous temes, la investigació en altres que es creuen per sabuts i la inserció d'altres disciplines en el nostre camp històric, és la de formar un equip de treball organitzat interterritorialment i, per descomptat, internament ja que d'això s'apren i sobre això es podrà descobrir un món que, tant de bo siga així, haja estat sense precedents. però, què vaig a dir-vos!! per altra banda discrepe moltissim amb les dites comunicacions. la freqüència de trens que trobem és molt superior del que molts s'imaginen. sense anar més lluny des de València trobem 13 trens diaris a Alacant i viceversa i per no contar amb l'extensa linia que uneix Montpeller amb Cartagena. la única mancança que pareix tindrà solució en un futur és la xarxa que lliga Gandia amb Dènia la qual cosa ja respon a interessos polítics que no van en consonància amb la nostra finalitat.
gràcies per la teua atenció i per donar-nos informació que sempre ens és d'utilitat.