Ara sí, tot just fa 700 anys!

Frederic Aparisi Romero
Arriba setembre, tornen els xiquets a l’escola, llibres i colors nous. Els universitaris també reprenen el curs, comencen les festes de benvinguda i, per tant, les primeres absències. Sembla, llavors, que és el moment de reprendre l’activitat del nostre blog. I ho fem amb un tema del qual ja en vam parlar l’any passat per aquestes dates: el 700 aniversari de la fira de Gandia. Com recordaran els nostres seguid@rs més fidels, alguns dels membres del Grup Harca demostràrem l’errada que sistemàticament es repetia en la datació del privilegi atorgat per Jaume II a la vila de Gandia, per a celebrar una fira anual durant quinze dies a partir del dia de sant Miquel. Originàriament, el treball havia de ser un simple article de divulgació per a un periòdic valenciano, però amb allò alguna cosa passà. El periodista qüestionà la notícia –damunt que et demanen el favor, perquè d’aquell article ningú anava a veure un cacau, et qüestionen el treball– per a després convenir, no sé sap què, amb les autoritats municipals –Toni Durà, aleshores delegat de Cultura i festes. Al remat, la publicació veié la llum, això sí, amb xicotetes modificacions “de redacció”, en paraules textuals del periodista. En qualsevol cas, com que les banderoles estaven encomanades i els programes impresos, la notícia fou menystinguda pel govern local de Jose Manuel Orengo, capficat en la celebració del V centenari del naixement de sant Francesc de Borja, qui –repetim-ho una vegada més– no és el IV duc de Gandia.

Així les coses, aquest fulletó havia de viure un nou capítol enguany. I la veritat és que les coses han anat molt millor. El passat divendres s’inaugurava una exposició a la sala principal de la Casa de la Marquesa sobre la fira al llarg del temps. L’acte, al qual assistiren representació de tots els partits de l’Ajuntament, reuní ja en la seua inauguració una caterva de gent. La visita oficial estava guiada, com podeu veure en la fotografia, per Àlvar Garcia, qui ha estat el comissari de l’exposició. Una mostra que destaca per la senzillesa, tot posant l’accent en les transformacions dels darrers cent anys. I en efecte, l’espai central l’ocupen tres impressionants cartells. Els elements audiovisuals també estan presents amb dos àrees per a vídeos, dels quals en un es projecta el documental que fa un recorregut per les transformacions de la fira; i el segon se centra en les actuacions musicals que han tingut lloc a la ciutat i dels quals es té constància gràcies a la televisió pública local -Gandia Televisió-, recentment tancada pel govern municipal. Acompanya l’exposició un catàleg, de poc més de trenta planes, amb el registre de cancelleria que correspon al privilegi en la portada.

Per evitar confusions, val a dir que la marca que apareix sobre el nom de Gandia no és un accent, entre d’altres raons, perquè en el moment de la redacció no existien les normes ortogràfiques i, endemés, el document està escrit en llatí. El llibre es divideix en dues parts: la primera correspon a la fira durant l’Antic Règim a càrrec de Jesús E. Alonso i un servidor; mentre la segona se centra en el període contemporani, i és a càrrec de Josep Enric Gonga.

Malgrat tot, però, com en altres casos, hem hagut d’esperar a un aniversari per a promoure estudis i recerques sobre el tema. En efecte, producte de la investigació dirigida des de l’Arxiu Històric de Gandia, s’ha pogut localitzar a l’Arxiu de la Corona d’Aragó tres privilegis atorgats per Alfons el Magnànim, el 1425 i 1430, i per Joan II el 1479, que autoritzaven els jurats a canviar la data de celebració de la fira. En teníem referència a través dels inventaris del segle XVIII, però com que el Llibre de privilegis de la ciutat continua Déu sap on, a Gandia no se’n conserva cap còpia. Esperem en breu poder fer-vos una presentació dels documents i, mentrestant, aprofitem l’avinentesa per convidar-vos a visitar l’exposició.

3 comentaris:

Vicent Royo ha dit...

Frederic, en primer lloc, enhorabona per l'escrit, com sempre, al damunt de l'actualitat. Entenc també el teu sentiment de frustració per veure com es fan les coses, sempre al recer dels desitjos dels polítics i amb interessos que, més que amagats, salten a la llum ben prompte. Amb tot, no puc evitar sentir més frustració encara per la meua part. A Gandia almenys les autoritats commemoren alguns actes importants de la història del seu poble, altres, en canvi, no escolten les propostes i el treball realitzat cau en un sac buït, i ho dic per experiència.

Frederic Aparisi Romero ha dit...

Vicent, si no escolten cal alçar la veu, cal fer soroll que, al remat, a això hem vingut. El món local és divers, complex i canviant i, si vols, malvat. Però crec que com a universitaris tenim un compromís amb la societat i el territori. Potser aquesta siga una de les derivacions més nefastes de la democratització de l'ensenyament universitari: oblidar el compromís i l'obligació que tens amb la societat que, en la major part dels casos, ha finançat el teu ensenyament. No es tracta de la demagògia dels polítics (de tots ells) sinó d'una tasca quotidiana, a peu de carrer, cos a cos. I és que, com deia el cantautor, cal que neixin flors a cada instant, cal fer HARCA.

Vicent Royo ha dit...

Frederic, molt encertat el discurs, però... i quan estàs fent soroll I els que t'han d'escoltar es fan el sord? Així la tasca de divulgació i de compromís amb la societat perd força i difusió. Com bé has dit, no tots els escenaris locals són els mateixos...