Enguany arribem realment cansats a la fi del curs acadèmic. Malgrat que no ha tingut repercussions en l'activitat científica que hem desenvolupat al llarg d'aquest temps, la veritat és que tant la nostra situació personal com la general del món acadèmic i investigador no conviden a l'optimisme. El nostre volum de publicacions i col·laboracions s'ha incrementat considerablement durant el darrer any, així com la nostra assistència a trobades de recerca. Així, a banda de publicar en revistes com Medievalismo, Recerques, Domitia, Estudis d'Història Agrària, Mirabilia o Afers, hem exposat ponències, conferències i comunicacions a congressos, seminaris, simposis i jornades d'arreu d'Europa, com ara a Castelló, València, Lorca, Màlaga, Càceres, Lleida, Madrid, Anvers, Bristol o Glasgow. A més, la nostra tasca investigadora ha estat reconeguda amb diversos premis i ajuts, com el d'Investigació per a Temes Mudèjars i Moriscos de l'Instituto de Estudios Mudéjares, el Ferran Soldevila d'Estudis Històrics de la Fundació Congrés de Cultura Catalana o la Borsa d'estudi Països Catalans de l'Institut d'Estudis Catalans.
Tanmateix, la nostra situació és, alhora, complicada. Acabats de doctorar o a punt de fer-ho -esperem que el procés es vaja cloent al llarg del nou curs que començarà en setembre de 2012-, les possibilitats de continuar la carrera investigadora són cada vegada més estretes, menors com més avança aquest temps d'implacables retallades en el sector públic. No debades, el següent pas natural en el cursus honorum de la recerca establert en Espanya per a arribar a les universitats públiques, les beques postdoctorals del Ministeri d'Educació, s'han reduït a 150 com ja vam denunciar ací mateix, de les quals, com a molt, devem tocar a tres o quatre per a tots els historiadors de l'Estat. I ni tan sols sabem quan es convocaran, o si hi ha cap possibilitat que això passe, malgrat que ja ha passat un any i mig des de la darrera publicació. En la mateixa línia, no només el panorama de les universitats públiques sinó també el de les privades és ben desencoratjador davant l'escassesa de finançament per a tot allò que tinga a veure amb les ciències humanes. Amb tot, ací seguim. Amb ganes de continuar la nostra carrera com a historiadors, malgrat qualsevol dificultat que se'ns presente davant. És a dir, amb moltes ganes de seguir fent harca.
És per això que tampoc aquest panorama general ha repercutit en el blog, puix de moment mantenim el mateix bon ritme de publicacions de l'any passat, amb 78 posts en 11 mesos. I, a més a més, el nombre de visites s'ha incrementat exponencialment, en més d'un 46%, ja que hem passat a vora 24.000 visites al llarg de l'any, a una mitjana de quasi 2.000 a la setmana. Això ha estat possible, sens dubte, gràcies al poder de les xarxes socials, ja que hem passat a tenir 932 amics al facebook, 79 seguidors al perfil de Networked blogs, 225 a twitter i 189 a la pàgina del Grup Harca, que ara per ara és el nostre principal canal de comunicació amb la comunitat d'investigadors, lectors i simpatitzants que hem anat teixint al llarg dels quatre anys i mig que fa que mantenim El blog d'Harca. La bona prova d'aquesta complicitat construïda amb molts de vosaltres ha estat l'èxit de les sessions que vam organitzar al darrer International Medieval Meeting de Lleida, on molts dels nombrosos assistents es van acostar atrets pel coneixement previ que tenien de la nostra tasca mitjançant els posts i els comentaris que publiquem a través d'internet. I, en aquest sentit, no tenim una altra resposta que la de la gratitud vers tots els que ens llegiu, qüestioneu o debateu, tot fent possible aquest petit fòrum d'interès per la història medieval.
Així mateix, també volem agrair especialment als quatre autors que han volgut compartir els seus coneixements amb nosaltres: Jesús Brufal, de la Universitat de Lleida, sobre l'arquitectura defensiva de la frontera musulmana lleidatana, Marina Kleine, de la Universidad de Sevilla, sobre els registres i la conservació documental en la Castella baixmedieval, Pau Castell, de la Universitat de Barcelona, sobre la creació de l'associació ARDIT, i Carlos J. Rodríguez, de la Universidad de Extremadura, sobre l'estudi de la guerra medieval. I, com sempre us diem, esteu tots convidats a enviar-nos un post sobre qualsevol aspecte de les vostres investigacions de temes medievals. De fet, un dels posts més llegits de tota la història del blog és precisament el de Marina Kleine, per darrere dels de Ferran Esquilache relatius a la construcció de castells medievals, els sistemes de reg d'Oman i les torres d'alqueria andalusines del País Valencià. D'una altra banda, també han augmentat significativament els vídeos que hem pujat a la xarxa, entre els quals els més visitats són les entrevistes a Francisco García Fitz sobre el concepte de "Reconquesta" i a Vicent Baydal sobre els insults medievals en valencià, així com les intervencions d'Antoni Furió i d'Enric Guinot en el congrés sobre La formació i l'expansió del feudalisme català que va tenir lloc a Girona en 1985. En total, entre els 67 vídeos que hem penjat sumen més de 4.000 visualitzacions, que per si soles ja donen sentit a la modesta tasca de divulgació historiogràfica que pretenem dur endavant des d'aquest blog.
Tot plegat, cansats però molt contents. Contents de compartir aquest espai amb vosaltres. Contents de conèixer nous investigadors, professors i amants de la història gràcies a aquesta tasca. Contents de poder continuar amb les nostres recerques, malgrat tot. I encara estarem més contents si l'any vinent, per aquestes dates, estem realitzant un nou balanç anual. Tant de bo siga així. Mentrestant només us demanem dues coses. En primer lloc, que, qui tinga cinc minuts i pense que així ho mereixem, ens vote als Premis Blocs Catalunya 2012, en els quals enguany participem en la categoria d'Història, tradicions i patrimoni. I en segon lloc, que, esteu on esteu, gaudiu al màxim d'aquest mes d'agost en què la vida acadèmica i universitària sol bategar a un ritme més lent de l'acostumat. Salut i bones vacances. Ens llegim al setembre!
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada