Noves troballes arqueològiques a Gandia

Frederic Aparisi Romero
Les excavacions arqueològiques que a hores d’ara es fan al casc antic de la ciutat de Gandia estan confirmant dades que ja se sabien, o que almenys s’intuïen. Fa uns mesos isqué a la llum la séquia que conduïa l’aigua fins al trapig de la vila nova.
Ara la notícia és que al barri del Raval s’han trobat els fonaments d’una pelleria i del que podria ser una mena de centre per al refinament del sucre. Aquesta estructura ha despertat l’interés dels arqueòlegs de l’empresa Parpalló. Consisteix en una bateria de tres grans forns que molt possiblement serviren per contenir grans calderes. A més hi havia una premsa i unes naus llargues que serviren com magatzems. Per altra banda, els investigadors destaquen una col·lecció de vaixella italiana de finals del segle XVI, que presentava un molt bon estat de conservació. La idea de l’empresa, formada per arqueòlegs de formació universitària, és muntar una exposició i/o traure una publicació a mig camí entre la divulgació i l’erudició. Tant de bo foren ambdues alhora, perquè a Gandia, al contrari d’altres ciutats del país, la investigació arqueològica és força dolenta.
Afortunadament, comptem amb nous arqueòlegs, gent jove i no tan jove disposada a canviar el panorama, disposada a fer harca!