Compartim recursos metodològics

Ivan Martínez Araque
No hi ha cap mena de dubte, es tracta d'una obvietat per començar aquesta modesta entrada, que les possibilitats de les noves tecnologies de la informació per a eixamplar els nostres coneixements històrics en l'àmbit de la investigació són infinites. Una altra cosa, però, són les terribles limitacions i mancances que, com confessa un servidor, tenim els historiadors dins aquest vast univers, que són inversament proporcionals a l'avanç de tots aquells recursos; l'autodidactisme forçós i forçat hauria de substituir-se progressivament amb uns rudiments bàsics també en les carreres universitàries i cursos de metodologies de la historiografia medieval. Tanmateix, això donaria per a un blog sencer.


Per a l'àmbit de les tècniques utilitàries, més concretament en l'ofimàtica, les bases de dades han anat substituint aquella tasca pròpia d'artesans que eren les fitxes de documents. I permeten, alhora, una recerca fàcil, còmoda i ràpida, a més de l'estalvi de recursos i de temps. Això no obstant, no sempre traem el profit que poden donar. Una de les fases inicials, la preparació de formularis complets, és la clau per obtindre uns rendiments òptims, tot i que no sempre la dominem degudament.

Al mateix temps, aquestes bases podem fer-les servir per a molts altres afers: per anar introduint bibliografia, actualitzar les dades de les biblioteques personals, prioritzar la recerca de títols, etc., etc.
Per als qui anem una mica justets, o deseperats, en aquestes batalles proposem el següent tutorial que va donant algunes pases rudimentàries per eixamplar aquest recurs de la base de dades del programari lliure OpenOffice.
I a fer hores abans de començar la investigació...