De nou sobre els insults d'època medieval. La Nit del Nou/24

Grup Harca
Des del primer moment vam voler fer del blog d'Harca una eina de divulgació de la Història medieval. Alta divulgació, si voleu, no sempre apta per a tots els públics, i molt acotada en un sol període històric; però és el que nosaltres coneixem, el que centra la nostra recerca, i al que podem dedicar unes quantes hores cada quinze dies per a acomplir aquesta funció social, només pel gust de fer-ho. Creiem fermament que és la nostra responsabilitat i obligació com a historiadors donar a la societat el que nosaltres hem rebut d'ella (i més encara deuria ser-ho de qui cobra un sou públic), perquè la relació entre historiografia i societat està actualment molt desfasada. A més, volem fer-ho nosaltres directament, sense passar pel filtre dels periodistes i els interessos econòmics com es fa a les revistes de divulgació en paper. Això, les noves tecnologies ara també ens ho permeten.

No és fàcil difondre coneixement científic a través d'un simple blog a la xarxa, però a poc a poc hem anat accedint a nous lectors ocasionals, i hem eixamplat la base de lectors assidus. Són molts els veïns del nord que ens lligen, amb els quals compartim llengua; i uns quants també els de parla castellana o de fora de les fronteres estatals, per als quals el fet que escriguem en valencià no els ha estat cap problema. A tots ells els estem molt agraïts. Però segons les estadístiques són els valencians el gruix dels nostres lectors, i és a vosaltres que ens devem principalment, per això és la nostra història medieval la que principalment tractem i difonem, com podem. De vegades, però, algun dels nostres posts tenen una major repercussió, i peguen un salt.

Al novembre de l'any passat publicàrem un post sobre els insults que es pronunciaven en època medieval, extrets dels llibres del justícia. Una font que en moltes ocasions reprodueix fidelment les declaracions de testimonis i acusats, incloent-hi les paraules malsonants i les expressions fetes de la parla quotidiana. Sens dubte, un tema curiós, distés, i de fàcil difusió. La setmana passada, però, el post va arribar a les mans d'un periodista de Levante-El Mercantil Valenciano, amb el qual va fer un article al diari que ha estat en portada on-line diversos dies. Va tindre tant d'èxit, de fet, que ha rebut 271 “meneos” en la coneguda xarxa Menéame, a més de 60 comentaris que han derivat en les típiques polèmiques polititzades i absurdes sobre llengua i història que tant agraden a alguns. Pel que fa a les xarxes socials més comunes, van haver-hi 123 retweets de l'article, i 368 recomanacions a facebook.

Però no acaba ací la cosa, perquè l'èxit de l'article al periòdic ha fet que donem el salt a la televisió, per això els responsables del programa La Nit que s'emet pel Canal Nou/24 de Televisió Valenciana ens van convidar per parlar del tema. Us oferim ara el vídeo en el qual podeu veure l'entrevista a Vicent Baydal, que hi va acudir al programa en representació del grup i com a autor del post original. Esperem que us agrade, collons!