Monuments d'Història de la Corona d'Aragó

Vicent Baydal
Malgrat l'escassa presència de públic -alguna errada en el "gabinet d'invitacions" del Museu d'Història de Catalunya va provocar que només en fórem onze els assistents- ahir es va realitzar una presentació "important" en paraules d'Antoni Furió, director de Publicacions de la Universitat de València, "molt important" en les de Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans, i "històrica" en les de Dolors Lamarca, directora de la Biblioteca de Catalunya.

Estes tres institucions, juntament amb el mateix Museu d'Història de Catalunya, que hi va estar representat pel seu director, Jaume Sobrequés, van donar ahir el tret d'eixida a una nova sèrie de la col·lecció Fonts Històriques Valencianes de les Publicacions de la Universitat de València, l'anomenada Monuments d'Història de la Corona d'Aragó. El seu coordinador, Stefano Maria Cingolani, ha exercit de curador dels dos primers volums, ja en paper: la traducció de les Gesta Comitum Barcinonensium de 1268-1269, la primera obra en prosa narrativa en català, i el Llibre dels reis, una desconeguda crònica sobre la dinastia comtal i reial que és a la base de nombroses llegendes posteriors.

Ja hi ha projectades una vintena de títols més, centrats en l'edició crítica de cròniques i altres tipus de documentació inèdita, mal editada o de difícil accés. A més a més, compten amb la bona notícia que hi col·laboraran les institucions territorials o locals interessades en cadascun dels diversos llibres, com ara l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Consell Insular de Mallorca o el Govern Balear. El bon positivisme, aquell que fa avançar la investigació, ens arriba amb un segle de retard. De ben segur que els investigadors podran aprofitar esta gran oportunitat.