Institucions al servei de determinades persones

Frederic Aparisi Romero
Els més seguidors d’Harca hauran observat que en els últims dies hem retirat el meu últim post a propòsit de la política cultural del CEIC i la seua commemoració de l’expulsió dels moriscos. Seguint el consell dels jurisperits hem fet algunes rectificacions tot i sense renunciar a l’esperit original de denúncia i crítica constructiva, pense, que des d’Harca havíem escrit.
Per tots són conegudes les particularitats de la política local de cada poble, de cada ciutat. Sols des d'aquesta perspectiva, la local, s'entenen els pactes polítics i les actuacions dels que tenen poder de decisió. En matèria de cultura, però, es demana una miqueta més de serietat, de compromís amb la ciència i d'independència científica. Ja sé que cal sobreviure amb els polítics, que, en certa mesura, els necessitem. Però aquesta convivència no deuria limitar el nostre treball fins el punt de restar-li tot el sentit. De nou cridaré l'atenció sobre un dels nostres observatoris habituals, Gandia i la comarca de la Safor. Com sabeu, el principal gestor cultural de la comarca és el Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals (CEIC) Alfons el Vell. En altres ocasions ja varem tindre ocasió de denunciar l'escassa professionalitat i independència de la direcció del CEIC a propòsit de l'Alqueria de Romaguera. En efecte, que haja hagut de nàixer una nova associació, Arc de Mig Punt, per a la defensa d'aquesta alqueria i de la resta del patrimoni comarcal és una evidència, una més, de la desatenció de les seues funcions que han mostrat els responsables del CEIC. Si algú pensava que la direcció anava a dimitir després de tot allò, s'equivocava.
Com és per tots conegut, enguany fa 400 anys de l'expulsió dels moriscos, justament demà dimarts és l'aniversari. Amb motiu d'aquest esdeveniment, des del CEIC s'ha organitzat un cicle de conferències. Ací teniu el programa:

21 de setembre, 20,30h
Formes de la vida quotidiana entre els mudèjars i els moriscos valencians, a càrrec de Juan Vicente Garcia Marsilla (Universitat de València).
23 de setembre, 20,30h
E l’any nou darà un gran bram lo bou. L’empremta dels moriscos als estats del duc de Gandia, a càrrec de Josep Antoni Gisbert Santonja (director Museu Arqueològic de Dénia).
Dia 25 de setembre, 20,30h
L’expulsió dels moriscos. Les raons d’una tragèdia, a càrrec de Santiago La Parra (Universitat Politècnica de València).
*Totes les conferències seran a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós de Gandia


Deurien els membres de la Institució participar en les seues pròpies activitats?, realment les persones serveixen la institució o és la inrevés....?

2 comentaris:

Jesús ha dit...

Hola Frederic: Moltes gràcies per difondre estes 'notícies'. Quinzets o no pel mig, farien bé tots els administradors de la cosa pública, a tots els nivells, en fer valdre un poquet de vergonyeta, tant per rutina com per convenciment. Esperem que d'algunes d'estes conferències es puga aprendre alguna cosa. Que en traguem res a carregador, si més no.

Frederic Aparisi Romero ha dit...

Gràcies Jesús pel teu comentari.
Per cert, algú va veure ahir dimarts el documental de C9 "De terra enllà, de mar endins"?
Pense que no va estar gens malament, no?
En qualsevol cas, per al que ens ocupa, en aquest documental apareix, Jospe Torró, Luis Bernabé o Bertrand Vincent, però el que realment ens interessa ací i ara és que també participaren Juan Vicente Garcia Marsilla, Rafael Benítez i Manuel Lomas,a més de diversos historiadors locals d'Elda, Novelda i Xelva.
Altres, i no cal dir noms, no hi aparegueren. Amb aquest element de judici crec que tot resta més clar