Campanes

Ferran Esquilache
Sempre m'ha agradat el so de les campanes. Segurament perquè no hi ha cap que s'escolte des de ma casa i mai m'han molestat. Per a qui tinga curiositat sobre les campanes és molt recomanable la pàgina web del Gremi de Campaners Valencians, en la qual hi ha tota mena d'informació sobre campanars, campanes i tocs de campana, per descomptat també medievals pel que ens interessa ací.

Sobre les campanes es pot destacar que dos es disputen ser la més antiga que es conserva al País Valencià, i ambdues són de mitjans del segle XIII. Una està actualment al convent de Sant Josep i Santa Tecla de Torrent (Horta Sud), però prové del claustre de Sant Vicent de la Roqueta de València. Només té 21 centímetres de diàmetre i porta gravada la inscripció “DE DAROCA-DE DAROCA-DE DAROCA-”. L'altra, una miqueta més gran amb 42 centímetres, està a l'església de Sant Miquel Arcàngel de Soneixa (Alt Palància). Després d'això ja es passa al segle XIV, de les quals la més antiga és la Caterina, de la Catedral de València, fosa en 1305 per ordre del bisbe Ramon Despont. És l'única campana procedent del Campanar Vell que hi ha ara al Micalet, i la campana més antiga que es conserva en una catedral de la Corona d'Aragó. I a qui li interesse continuar pot veure la llista completa de campanes gòtiques valencianes ací.


La campana de Sant Vicent de la Roqueta, fosa al segle XIII
Pel que fa a tocs de campana, el web en posa alguns a disposició dels usuaris, enregistrats en mp3, dels quals alguns són d'origen medieval. Cal destacar els tocs d'aniversari de mort (I, II i III) de la Catedral de València, segons la consueta medieval. També el toc "quan torna la processó". I per descomptat el meu preferit, el vol general de campanes de festa major, que podeu veure en vídeo.