"Montaillou", la pel·lícula

Vicent Baydal
Si hi havia molta gent que només coneixia les grans novel·les de la història de la literatura a través de les seues corresponents pel·lícules (posa-li Frankenstein, posa-li Farenheit 451, posa-li Moby Dick, posa-li El senyor dels anells, posa-li El nom de la rosa), ara també comença a passar el mateix amb les grans obres de la historiografia occidental. És el cas, per exemple, de Montaillou, village occitan de 1294 à 1324, l'anàlisi microhistòrica sobre la persecució eclesiàstica del catarisme que Emmanuel Le Roy Ladurie va publicar en 1975 i recentment ha estat objecte d'un documental. Es tracta del primer dels quatre episodis de la minisèrie Los archivos secretos de la Inquisición, una coproducció de Radio Televisió Espanyola que actualment està emetent-se els diumenges per la nit a La 2. També el podeu gaudir ara i ací, al blog d'Harca:

6 comentaris:

Anònim ha dit...

El retor eixe, més que un càtar era un cara.

Jesús ha dit...

Ep, moltes gràcies per l'avís. Estaré amatent als episodis que vinguen.

Jesús ha dit...

Este episodi («Lágrimas de España»), que tracta sobre els origens de la inquisició hispànica, és anterior o posterior al dels càtars?

Valerie ha dit...

moltes gràcies per repartir aquest documental.

Si volem llegir els documents de Bernard Gui se consiguem aqui:

http://www.arlima.net/ad/bernard_gui.html

Valérie ha dit...

La edición critica del manual de Bernard Gui está en dominio público y se puede leer en su totalidad (por lo menos aquí en los EEUU) en google books.

http://books.google.com/books?id=TAEQAAAAIAAJ&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false

Y algunos textos en gallica de la Bibliotheque nationale de france

http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k73744p.r=.langEN

Vicent Baydal ha dit...

Jesús, crec que és posterior (i que el van emetre diumenge passat). En tot cas, gràcies per l'enllaç.

Valerie, moltes gràcies per la informació. Nosaltres no podem llegir el llibre, però els altres enllaços són ben útils i interessants.